De ideale vijver heeft een minimale diepte van 1,5 meter diep. De diepte garandeert schaduw en dat is weer goed voor de vissen in de vijver. Het is dan ook het beste om de vijver voor minimaal 60% in de schaduw plaatsen. Dit ook om overmatige algengroei te voorkomen. Verder is het zeer belangrijk dat er geen balderen in de vijver terecht komen. Zorg er dus voor dat de vijver enkele meters is verwijderd van bomen en andere bladdragende bomen.
Meteen na het uitgraven van de vijver moeten er een aantal keuzes worden gemaakt voor wat betreft de materialen die je gaat gebruiken. De vijverranden van je vijver kunnen worden vervaardigd met sandwichpanelen om stevigheid te garanderen. Ook mag niet worden vergeten om een bodemdrain in te graven, die zorgt voor zo min mogelijk afval op de vijverbodem. Het aan te raden een bodemdrain met 110mm uitvoer te kiezen, en één bodemdrain per 10m3 water te installeren. Na het installeren van de bodemdrain wordt vijverfolie aangebracht. Om scheuren en vervelende oneffenheden te voorkomen, raden wij aan te kiezen voor speciaal op maat gemaakte 3D vijverfolie. De benodigde vijverfolie kun je eenvoudig berekenen met de meest gebruikte calculator in dit segment.
Filtersysteem
Na het aanleggen van de vijver op maat is het filtersysteem aan de beur. Het is daarbij goed dat het vuil uit de bodemdrain voor voorfiltering eerst in de vortex terecht komt. Daarna moet er keuze worden gemaakt uit een mechanische en biologische drainage in het filtersysteem. Er zijn verschillende filtersystemen op de markt, elk geschikt voor een bepaald type vijver. Een filtersysteem ceeert een biologisch evenwicht en omdat vissen voor best wat verontreiniging zorgt in de vijver en secretie uitwerpselen geen mogelijkheid krijgen om afgebroken te worden, moeten deze zo snel mogelijk uit het water worden gezeefd, met behulp van een filtersysteem.
Verder is het belangrijk te investeren in efficiënte beluchting, aangezien biologische zuivering voor het grootste gedeelte gebeurt met behulp van zuurstof. Zorg ervoor dat algen en bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen door het plaatsen van een UV-filter voor het filtersysteem. Gebruik nuttige bacteriën om ziekteverwekkende bacteriën te bestrijden en de waterkwaliteit van de vijver op peil te houden.
Bereken het aantal koi in je vijver
Het aantal vissen in je vijver moeten worden afgestemd op de capaciteit van het filtersysteem. Bedenk dus voordat je de bouw van je koivijver start, hoeveel vissen je in de vijver wilt houden en kies een filtersysteem wat hier het meest geschikt voor is. Daarbij is het ook belangrijk te kijken hoe groot de koi zijn en gaan worden. Een koi van ongeveer 70cm lang heeft een kuub water nodig om goed te kunnen rondzwemmen.